چه كنيم تا سرطان معده نگيريم؟
سرطان معده ناشي از رشد خارج از كنترل سلولهاي بدخيم در معده است. اين سرطان از دسته سرطانهايي است كه طي ساليان و به آرامي رشد ميكند، ولي قبل از اين كه سرطان به معناي واقعي ايجاد شود، تغييراتي در لايههاي معده ايجاد ميشود.
متاسفانه در مراحل ابتدايي علائم چنداني ديده نميشود و شايد بههمين دليل، سرطان معده در مراحل ابتدايي به سختي تشخيص داده ميشود. سرطان معده در مردان 2 برابر زنان ديده ميشود و در سنين بالاتر از 50 سال بشدت افزايش مييابد.
سرطان معده از طرق مختلف گسترش مييابد. ميتواند از طريق ديواره خود معده به بافتها و اعضاي مجاور راه يابد. همچنين ميتواند از طريق غدد عروق لنفاوي گسترش يابد. در مراحل پيشرفته نيز ميتواند از طريق خون، ساير اندام و اعضا را درگير كند
نشانههاي بيماري
از علائم شايع سرطان معده ميتوان به كاهش اشتها، كاهش وزن، كمخوني، درد معده، علائم مبهم سوءهاضمه مانند آروغ زدن، استفراغ خوني، احساس پري معده حتي پس از خوردن مقادير اندك غذا، مدفوع سياه، تهوع و استفراغ، درد بالاي شكم، سوزش سردل و علائم شبيه به زخم معده اشاره كرد.
درمان
متاسفانه در بيشتر موارد سرطان معده بسيار دير تشخيص داده ميشود. در اين شرايط ميزان بقاي 5 ساله حتي در صورت درمان، پايين است.
در مراحل ابتدايي، جراحي و برداشتن تومور اوليه ميتواند موثر باشد. زماني كه سرطان گسترش يافته باشد ميتوان براي جلوگيري از خونريزيهاي طولاني و انسداد معده از روش جراحي استفاده كرد. شيميدرماني نيز ممكن است در افرادي كه سرطان در آنها گسترش يافته باشد، استفاده شود و موثر باشد.
استفاده از راديوتراپي بخصوص همراه با شيميدرماني ممكن است برحسب صلاحديد پزشك استفاده شود. با وجود اين كه شانس معالجه اين بيماري در مراحل پيشرفته كم است بايد توجه داشت كه هيچ كس نميتواند ميزان بهبودي و پاسخ هر فرد را به درمان به طور دقيق پيشبيني كند چراكه نوع سرطان و نحوه پاسخ بدن به درمان هر فرد به فرد ديگر ميتواند متفاوت باشد. در اين بين حالات روحي و رواني مناسب ميتواند در درمان بسيار موثر باشد.
براي پيشگيري
ü از كشيدن سيگار خودداري كنيد
ü رژيمهاي غذايي شامل غذاهاي دودي، گوشتي و نمك اندود را كمتر مصرف كنيد
ü به علائم سوءهاضمه كه بيش از چند روز طول بكشند، توجه كنيد
ü رژيم غذايي مغذي و متعادل را استفاده كنيد
ü در صورت لزوم آزمايشهاي سالانه غربالگري را كه توسط پزشك توصيه شده انجام دهيد
ü استفاده از ماهي و سبزيجات تازه محتوي ويتامينA و C را كه احتمال ابتلا به سرطان معده را كاهش ميدهند فراموش نكنيد
ü -گوشت قرمز را به اندازه مصرف كنيد. استفاده از گوشت قرمز(سرخ) بيش از 13 بار در هفته احتمال سرطان معده را 2 برابر ميكند بخصوص اگر گوشت به صورت كبابي، پخته شود
ü -مصرف نمك وغذاهاي سرخ كرده را بسيار محدود كنيد و براي پخت غذا از روشهايي نظير بخارپز كردن و پخت در ماكروويو استفاده كنيد
ü از مواد غذايي حاوي آنتياكسيدان نظير كلم (کّرم)بروكلي، هويج (زردک)و گوجه فرنگي(بادنجان رومی) استفاده كنيد
ü مصرف پياز و سير، خطر سرطان معده را كاهش ميدهد