ترامپ: شوروی حق داشت در افغانستان باشد

 
 

چرا باید در جنگ طالبان و داعش دخالت کنیم؟

به گزارش فارس، همزمان با انتشار گزارش‌هایی مبنی بر احتمال خروج بخش قابل توجهی از نظامیان آمریکایی از افغانستان، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا چندی قبل منطق حضور ایالات متحده در افغانستان را زیر سوال برد و گفت کشورهای همجوار افغانستان باید با تروریست‌ها در این کشور مبارزه کنند.

وی که در کاخ سفید در جمع اعضای کابینه‌اش صحبت می‌کرد، ابتدا به آنچه از نظر او دلیل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بوده، پرداخت: «ما داریم با طالبان و گروه‌های متعدد دیگری صحبت می‌کنیم. اما مسئله این است که... هند آنجاست، روسیه آنجاست. روسیه زمانی اتحاد جماهیر شوروی بود. افغانستان آن‌ها را به روسیه تبدیل کرد. چراکه جنگیدن در افغانستان آن‌ها را ورشکسته کرد.»

ترامپ افزود: «نگاه که می‌کنید، [می‌بینید] کشورهای دیگر هم هستند. پاکستان آنجاست. آن‌ها هستند که باید بجنگند. روسیه است که باید بجنگد. دلیل اینکه روسیه [در دوران شوروی] در افغانستان بود، این بود که تروریست‌ها می‌خواستند [از آنجا] به روسیه بروند. آن‌ها حق داشتند که آنجا باشند. اما مسئله این است که آن مبارزه، دشوار بود و آن‌ها عملا ورشکسته شدند و دوباره شدند روسیه، به جای اتحاد جماهیر شوروی. خیلی از بخش‌هایی که الان در موردشان می‌خوانید، الان دیگر بخشی از روسیه نیستند، دلیلش هم افغانستان بود.»

رئیس‌جمهور آمریکا سپس این سوال را مطرح کرد که چرا اکنون کشورهایی مانند روسیه، هند و پاکستان در افغانستان حضور نظامی ندارند. او گفت: «اما چرا [الان] روسیه در افغانستان نیست؟ چرا هند آنجا نیست؟ چرا پاکستان آنجا نیست؟ ما چرا آنجا هستیم؟ از ۶۰۰۰ مایل دورتر. البته مهم نیست، ما می‌خواهیم به دیگران، به دیگر ملت‌ها کمک کنیم. آنجا تروریست‌‌ها حضور دارند، اغلب طالبان، اما داعش هم هست.»

وی سپس با تمسخر منطق فرماندهان نظامی آمریکایی، گفت واشنگتن نباید در جنگ میان طالبان و داعش مداخله کند. او گفت: «حالا یک مثالی برایتان می‌زنم. طالبان که دشمن ماست، داعش هم که دشمن ماست. منطقه‌ای هست که من ۴، ۵ هفته پیش به ژنرال‌هایمان نشان دادم، که در آن طالبان اینجاست، داعش هم اینجاست و دارند با هم می‌جنگند. به آن‌ها گفتم چرا نمی‌گذارید با هم بجنگند؟ ما چرا این وسط دخالت می‌کنیم؟ گفتم خوب بگذارید [با هم] بجنگند، هر دوی آن‌ها دشمن ما هستند. بگذارید با هم بجنگند.»

ترامپ با تغییر صدا و لحنش، ابتدا صحبت‌های فرماندهان آمریکایی را تقلید کرد و سپس، گفت: «آن‌ها (نظامیان آمریکایی) می‌روند و مجبور می‌شوند که با هر دوی آن‌ها بجنگند. این مضحک‌ترین چیزی است که تا حالا دیده‌ام. چه کسی می‌داند، به نظرم احتمالا من ژنرال خوبی می‌شدم. می‌دانید، این‌ها (داعش و طالبان) دشمن هم هستند و دارند با هم می‌جنگند. ما وارد می‌شویم و مجبور به جنگ [با آن‌ها] می‌شویم. داریم چه کار می‌کنیم؟»

چندی پیش رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند که ترامپ قصد دارد نیمی از ۱۴۰۰۰ نظامی آمریکایی مستقر در افغانستان را از این کشور خارج کند. مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان از سال ۲۰۰۱ و به بهانه مبارزه با طالبان آغاز شد. با گذشت بیش از ۱۷ سال از آن زمان، طالبان اکنون بخش‌های بزرگی از اراضی افغانستان را تحت کنترل دارد و واشنگتن با صرف چند صد میلیارد دلار در این کشور، هنوز نتوانسته به اهداف از پیش‌تعیین‌شده خود دست یابد.

هند هم از کنایه‌های ترامپ بی‌نصیب نماند

وی با طرح دوباره ادعای «سوء استفاده کشورهای خارجی از آمریکا»، گفت بسیاری از کشورها از آمریکا پول دریافت می‌کنند، اما در موقع نیاز واشنگتن از جمله در سازمان ملل، از ایالات متحده حمایت نمی‌کنند. او همچنین مدعی شد که کشورهایی هم که در مواردی از آمریکا حمایت می‌کنند، کمک‌های خود را به رخ واشنگتن می‌کشند و بابت آن میلیاردها دلار از آمریکا پول می‌گیرند.

ترامپ سپس با لحنی تمسخرآمیز گفت: «بگذارید مثالی بزنم. من با هند و نخست‌وزیر [ناراندرا] مودی رابطه خوبی دارم. اما، او مدام به من می‌گوید که در افغانستان یک کتابخانه ساخته. یک کتابخانه!»

وی افزود: «می‌دانید یعنی چی؟ در مقایسه با هزینه‌ای که ما کرده‌ایم، اندازه [دستمزد] پنج ساعت کار هم نیست. خوب، او خیلی باهوش است. چون ما باید بگوییم بابت کتابخانه ممنونیم. نمی‌دانم هم که چه کسی در افغانستان از آن کتابخانه استفاده می‌کند.» 

رئیس‌جمهور آمریکا که پیش از این هم گفته بود کشورهای اروپایی باید هزینه بیشتری برای ارتش‌های خود انجام دهند، سپس گفت: «کاری که دیگر کشورها از مدت‌ها پیش کرده‌اند، این است که تعدادی سرباز در اختیار ما گذاشته‌اند. بعد طوری در مورد آن حرف می‌زنند که انگار دنیا به سر آمده. و بعد ما میلیاردها و میلیاردها میلیارد دلار به ارتش‌های آن‌ها کمک می‌کنیم. چندین و چند برابر آنچه که [اعزام] آن سربازها برای آن کشور هزینه داشته.»

واکنش هند به اظهارات تمسخرآمیز ترامپ

دهلی‌نو روز پنجشنبه اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا را در تمسخر «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند به علت تامین هزینه‌های یک کتابخانه در افغانستان، رد و اعلام کرد سه میلیارد دلار کمک عمرانی در اختیار این کشور جنگ زده قرار داده است.

در بیانیه‌ای که توسط منابع دولتی در دهلی‌نو ارائه شد، آمده است: «هند به عنوان یک شریک عمرانی نقش مهمی در افغانستان ایفا می‌کند؛ به طوری که هدف از پروژه‌ها در افغانستان بهبودی ملموس زندگی مردم این کشور است.»

در ادامه این بیانیه آمده است: دهلی‌نو به عنوان بزرگ‌ترین کمک‌کننده در منطقه، به طرح‌های زیربنایی، حمایت بشردوستانه و توسعه اقتصادی افغانستان کمک کرده است. کمک‌های دهلی‌نو شامل ساخت یکجاده ۲۱۸ کیلومتری، یک سد برای آبیاری مزارع و آموزش بیش از سه هزار و ۵۰۰ افغان در هند است. هند همچنین ۱.۱ میلیون تن گندم در اختیار افغانستان قرار داده و یک بیمارستان ۴۰۰ تختخوابی کودکانرا ساخته و نوسازی کرده است.

رام مادهاو، دبیرکل حزب حاکم هند نیز در واکنش به اظهارات ترامپ در توییتر خود اعلام کرد هند در افغانستان مشغول «ساختن زندگی» است. وی گفت: «ترامپ باید بداند به رغم اینکه از هر کمک دیگری (به افغانستان) انتقاد می‌کند، هند نه فقط کتابخانه بلکه جاده، سد، مدرسه و حتی ساختمان پارلمان می‌سازد.»

احمد پاتل، نماینده پارلمان و عضو ارشد حزب مخالف کنگره هند نیز در توییتر خود لحن سخنان رئیس‌جمهور آمریکا را «کاملا غیرقابل قبول» خواند.