نورالینک در حقیقت دستگاه یا چیپ کوچکی است که با جراجی در مغر افراد کار گذاشته میشود و به کمک آن فرد میتواند با دستگاههای دیگر ارتباط برقرار کند یا حتی به کنترل آنها بپردازد. نورالینک همچنین میتواند به مطالعه سیگنالهای الکتریکی درون مغز کمک کند تا دانشمندان به راه حلی برای رفع مشکلات متعدد پزشکی در این زمینه برسند.
کمپانی نورالینک در سال 2016 تاسیس شد و از آن زمان تاکنون به توسعه تکنولوژی خود مشغول بوده است. بر اساس ادعای ایلان ماسک، قرار بود تیم توسعه دهنده نورالینک تا آخر سال 2020 نمونه اولیهای از کار خود را ارائه دهند، اما این ارائه لغو شد تا آزمایشهای بیشتری انجام شود.
چیپست نورالینک که با نام N1 شناخته میشود برای کار گذاشته شدن در جمجمه طراحی شده است و در مجموع 8 میلیمتر قطر و تعداد زیادی سیم نازک برای اتصال دارد..
این سیمها با استفاده از یک روبات و با جراحی درون مغز افراد کار گذاشته میشوند. طبق گفتههای ایلان ماسک و کمپانی نورالینک، سیمهای چیپ Neuralink تقریبا به کلفتی نورونهای خود مغز و از تارهای موی 100 میکرومتری نازکتر هستند. برای مقایسه بهتر، میتوانید قطع یک تار موی خود را در نظر بگیرید و بعد آن را به 10 تقسیم کنید.
مکس هوداک (Max Hodak)، مدیر کل کمپانی نورالینک، میگوید هر فرد میتواند چند چیپ Neuralink در سر خود بگذارد تا بخشهای مختلف مغزش را هدف قرار دهد.
بیایید با یک نمونه از سینمای هالیوود به سادگی شیوه کار نورالینک را توضیح دهیم. اگر سری فیلم ماتریکس را دیده باشید، کاراکتر اصلی به نام نئو (Neo) که کیانو ریوز (Keanu Reaves) نقش وی را بازی میکند در بخشی از فیلم باید هنرهای رزمی مختلف را یاد بگیرد، اما وقت کافی برای آموزش ورزشهای مختلف برای وی وجود ندارد. به همین خاطر تنها با آپلود کردن یک برنامه کامپیوتری به مغز وی، تمام هنرهای رزمی را یادش میدهند.
البته نورالینک نمیتواند با یک آپلود هنرهای رزمی را به شما یاد دهد، اما حداقل میتوان به کمک آن سیگنالهای الکتریکی را به دستگاههای مختلف ارسال و دریافت و به طریق آنها را کنترل کرد. در حال حاضر طبق گفته کمپانی نورالینک تنها میتوان دستگاههای سادهای مثل گوشی موبایل هوشمند و کامپیوتر شخصی را با چیپ Neuralink کنترل کرد و شاید هم بتوانید با تکرار افکارتان آنها را تایپ کنید!
برای درک بهتر شیوه عملکرد نورالینک، ابتدا باید این حقیقت را بدانید که مغز شما به کمک سیگنالهای الکتریکی که توسط نورونها به بخشهای مختلف بدن میفرستد، آنها را کنترل میکند.
نورونهای درون مغز همچنین با همدیگر در ارتباط هستند و شبکه وسیعی تشکیل دادهاند که به کمک آن سیگنالهای شیمیایی به نام ناقل عصبی را برای یکدیگر میفرستند. این واکنشهای درونی میدان الکتریکی خاصی ایجاد میکند و میتوان با قرار دادن چند الکترود در اطراف، آنها را ضبط و ذخیره کرد.
سپس این الکترودها میتوانند سیگنالهای الکتریکی درون مغز شما را تحلیل و آنها را به شکل یک الگوریتم قابل فهم برای دستگاهها و ماشینها ترجمه کنند. به این روش نورالینک در حقیقت افکار انسان را میخواند و راهی پیدا میکند که بدون نیاز به باز کردن دهانتان، با ماشینها ارتباط برقرار کنید. هدف چیپ N1 در واقع ثبت و تحریک محرکهای الکتریکی درون مغز است. همچنین به کمک یک اپلیکیشن مخصوص میتوانید مهارتهای مختلف را یاد بگیرید.
در حال حاضر هنوز مشخص نیست برای انتقال اطلاعات بین اپلیکیشن و چیپ از بلوتوث یا چه شیوه ارتباطی دیگری استفاده میشود، اما از این بابت مطمئنیم که کل پروسه بیسیم است.
از آنجا که وقتی صحبت از قرار دادن چیپ در مغز باشد ذهن همه به سمت سوراخ کردن جمجمه با دریل و فرو کردن سیم به درون مغز میرود، عامه مردم از نورالینک و استفاده آن مطمئن نیستند و تردید دارند که Neuralink میتواند ایمن باید یا خیر. ماسک در یکی از صحبتهای خود اینطور گفت که پروسه جایگذاری چیپست درون مغز بسیار پیچیده و فراتر از مهارتهای انسانها است.
به همین خاطر است که کمپانی نورالینک قصد دارد از رباتهایی که مخصوصا برای این جراحی طراحی کرده است، برای انجام سریع و دقیق عملیات و جایگذاری چیپ درون مغز استفاده کند. شرکت نورالینک در این باره ادعا کرد که با رعایت تمام نکات برای حفظ سلامت و زیر نظر موسسات بهداشتی جراحی انجام خواهد شد.
ربات نورالینک چیپست را با کمک یک میکروسکوپ و سوزنهایی به اندازه 24 میکرون (هر میکرون یک میلیونم متر است) درون مغز میکارد. سوزنهای مذکور به اندازهای ریز هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند.
طبق گفتههای کمپانی نورالینک، میتوان تا سقف 10 هزار الکترود در مغز هر شخص کار گذاشت. ربات Neuralink به شکلی طراحی شده است که بتواند دستگاه را بدون برخورد با رگهای خونی وارد بافت مغز کند. الکترودها مخصوصا به شکلی که هیچ برخوردی با رگ نداشته باشند و یکی یکی جایگذاری میشوند.
عمل جراحی توسط یک برش 2 میلیمتری روی سر انجام میشود، اما ممکن است این برش تا 8 میلیمتر باز شود. پس از پایان عمل نیز سطح برش روی جمجمه با دستگاه بیرونی چیپست نورالینک پوشانده میشود.
طبق ادعای ایلان ماسک عمل جراحی Neuralink میتواند تا دو ساعت طول بکشد و در مدت عمل نیز شخص بیهوش خواهد بود. وی همچنین گفت که پس از نصب چیپ نورالینک، هیچ آنتن یا سیمی از سر فرد به بیرون قرار نخواهد گرفت و همهچیز کاملا تمیز و دقیق انجام میشود.
طبق گفته کمپانی نورالینک، در فاز اول این پروژه برای کمک به صنعت پزشکی و درمان تلاش خواهد شد. این دستگاه به افراد کمتوان برای کنترل تلفن همراه و کامپیوتر شخصی کمک خواهد کرد. همچنین ممکن است در مراحل بعد برای درمان صرع(گروهی از اختلالات مرتبط در سیستم های الکتریکی مغز است که مشخصهی آنها تمایل به ایجاد حملات مکرر است.) از آن استفاده شود.
ایلان ماسک در یک مصاحبه درباره نورالینک گفت که در زمینه بینایی نیز حتی اگر شخصی عصبهای بیناییاش را از دست داده باشد، به کمک Neuralink دوباره توانایی دیدن را به دست خواهد آورد. به گفتی وی تکنولوژی نورالینک در حقیقت توانایی رفع هر مشکلی که در مغز وجود داشته باشد را دارد.
ماسک اضافه کرد که نورالینک همچنین برای بازیابی حافظه، توانایی صحبت و حرکات دست و پای افراد کمتوان و ناتوان کارایی دارد.
پس از برقراری یک ارتباط کامل و صددرصدی میان این فناوری و بیولوژی انسانی، حتی ممکن است روزی انسانها بتوانند بدون نیاز به صحبت با همدیگر ارتباط برقرار کنند. البته ماسک در این زمینه نگفت که آیا نیازی به یادگیری زبان مشترک خواهد بود ارتباط بیشتر از نظر ذهنی است، اما به ممکن بودن آن اشاره کرد.
کمپانی نورالینک همچنین در آخرین خبر خود اعلام کرده است که کاربران میتوانند موسیقی را مستقیما درون مغز خود پخش کنند. این قابلیت با متصل کردن یک قطعه سخت افزاری به پشت گوش امکان پذیر میشود که طی یک ارتباط مستقیم با نورالینک، موسیقی را در آن پخش میکند.
نورالینک همچنین از فناوری هوش مصنوعی کمک میگیرد و پتانسیلهای بسیاری دارد. تصور کنید که دیگر برای برقراری ارتباط با بقیه مردم نیازی به تلفن همراه نداشته باشید! به این ترتیب احتمال رسیدن به مکالمات ذهنی و بیکلام هم خیلی دور از دسترس نیست.
به کمک فناوری جدید ایلان ماسک و کمپانی نورالینک همچنین سرعت برقراری ارتباطات نیز پایین میآید، چرا که دیگر نیازی به تایپ یا به زبان آوردن کلمات نیست. اما باید در نظر گرفت که تکنولوژی ثبت افکار و ترجمه کردن آنها به شکل متن یا دستور زمانبر است و به این زودیها به مرحله نهایی استفاده نخواهد رسید.
پس از عرضه این تکنولوژی بدون شک شاهد پیشرفتهای دیگر نیز در زمینه آن خواهیم بود، اما در مراحل اولیه کنونی، تمرکز توسعه دهندگان نورالینک بیشتر بر برقراری ارتباط یکپارچه و بدون مشکل با دستگاههای Neuralink قرار دارد.
در آوریل سال 2021 (فروردین 1400) کمپانی نورالینک ویدیویی منتشر کرد که به خوبی نتایج تحقیقاتش را نشان میداد. در این ویدیو یک میمون 9 ساله به اسم پیجر (Pager) پس از کار گذاشته شدن موفقیت آمیز یک دستگاه نورالینک در مغزش، با موفقیت میتواند با کامپیوتر بازی پینگ پونگ کند.
تراشه مغزی نورالینک
به گفته ایلان ماسک، اولین فردی که تراشه مغزی نورالینک در سر او کاشته شده، به طور کامل بهبود یافته و توانسته تنها با فکر کردن نشانگر ماوس را حرکت دهد.
ماسک در پلتفرم ایکس اعلام کرد: روند پیشرفت خوب است و به نظر میرسد بیمار به طور کامل بدون هیچ عوارض جانبی، بهبود یافته است. این فرد میتواند فقط با افکارش ماوس را روی نمایشگر حرکت دهد. به گفته وی نورالینک اکنون سعی می کند بیمار را وادار کند تا حد ممکن روی ماوس کلیک کند.
“ماسک” گفت که نورالینک اکنون در تلاش است تا بیشترین تعداد کلیک روی دکمه ماوس را از بیمار دریافت کند. نورالینک ماه گذشته پس از دریافت تاییدیه برای پذیرش داوطلب انسانی در ماه سپتامبر، تراشه تلهپاتی(Telepathy) را با موفقیت در سر این بیمار کاشت. هویت اولین بیمار هنوز نامشخص است.
فناوری نورالینک از یک ربات برای قرار دادن ایمپلنت رابط مغز و کامپیوتر در ناحیهای از مغز که تصمیم به حرکت را کنترل میکند، استفاده میکند. این سیستم شامل یک تراشه کامپیوتری است که به سیمهای انعطافپذیر کوچکی متصل شده که توسط یک ربات به مغز متصل میشوند. ربات تکه کوچکی از جمجمه را برمیدارد، الکترودهای نخ مانند را به نواحی خاصی از مغز متصل میکند، حفره ایجاد شده را بخیه میزند و تنها بقایای قابل مشاهده، جای زخم باقی مانده از برش است.
ماسک در جایی هم گفته است که این جراحی فقط ۳۰ دقیقه طول میکشد و نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و بیماران میتوانند در همان روز به خانه بازگردند. مشخص نیست که آیا تمام این وعدهها برای اولین بیمار که ایمپلنت را دریافت کرده است صدق میکند یا خیر، اگرچه ماسک گفت که او به خوبی بهبود یافته است. با این حال، پس از اعلام ماسک مبنی بر اینکه اولین انسان ایمپلنت نورالینک دریافت کرده است، کارشناسان نگرانیهای جدی در مورد ایمنی مطرح کردند.
دکتر “دین برنت” محقق افتخاری دانشگاه کاردیف، شروع آزمایشهای انسانی را نگرانکننده و هشداردهنده خواند. او گفت: سرعتی که ماسک با آن از عدم حضور در حوزه ایمپلنتهای جراحی مغز و اعصاب به اظهارات گسترده جهانی در مورد آن رسیده است، نگران کننده است. مسئله این است که او ارتش عظیمی از حامیان دارد که ممکن است برای این نوع کارها داوطلب شوند و من فکر میکنم وقتی صحبت از چسباندن چیزهایی به بدن افراد میشود، این بسیار خطرناک است.
در حالی که دکتر برنت گفت که اولین بیمار به احتمال زیاد ایمن خواهد بود، افزود که خطر بزرگتر این است که مردم خوب پیش رفتن آن را ببینند و سپس عرضه شود، زیرا قرار نیست همه روشها تحت نظر یکسان اجر ا شوند. وی افزود: «من این کار را انجام نمیدهم و اگر میتوانستم با فردی که برای آن داوطلب شده صحبت کنم، سعی میکردم او را نیز منصرف کنم.»
ماسک گفته است که هدف اولیه نورالینک این است که به افراد اجازه دهد نشانگر ماوس یا صفحه کلید کامپیوتر را با استفاده از افکار خود کنترل کنند و به صورت بیسیم با جهان ارتباط برقرار کنند. این شرکت ادعا میکند که ما را قادر میسازد تا افکار، ترسها، امیدها و اضطرابهای خود را به اشتراک بگذاریم. همچنین میتواند به افراد فلج کمک کند تا دوباره راه بروند و سایر بیماریهای عصبی را درمان کند.
پروژه بلندپروازانه ایلان ماسک میتوانند آغازگر پروسه مهمی در دنیای عصبشناسی باشد. افرادی که مشکلات نخاعی یا آسیبهای مغزی دارند از این پروژه سود بسیار زیادی خواهند برد. از آن مهمتر اینکه نورالینک میتواند ارتباط میان انسانها و دستگاهها را بهتر و بیشتر کند و این راهی به سوی آینده است.
با این حال ممکن است نورالینک در مقایسه با متاورس راه پرریسک و خطرناکتری برای ایجاد ارتباط میان انسان و ماشین باشد. هر چند که از سوی دیگر، تعامل دائمی با دنیاهای متاورسی و غرق شدن در آنها میتواند رشد مغزی افراد را آهستهتر کند.
با نزدیکتر شدن به زمان عرضه عمومی و تجاری نورالینک (Neuralink) بدون شک اطلاعات بیشتری درباره آن خواهیم یافت و بیشتر سوالاتمان جواب میگیرند. اما تا آن زمان، همین که چنین آیندهای محتمل است میتواند برای طرفداران حوزه تکنولوژی بسیار جذاب باشد.
بیگ بنگ-bit24