حامد کرزی رييس جمهور افغانستان، در بازگشت از سفر به چين از نحوه مبارزه جهانی با تروريسم در کشورش انتقاد کرد.
حسيب عمار
آقای کرزی گفت برای او تعجب آور نيست که صدها تن در جنوب افغانستان کشته می شوند، زيرا او قبلا به جامعه بين المللی هشدار داده بود که چنين خواهد شد.
رييس جمهور افغانستان گفت که او در دو سال گذشته، به طور منظم و بر اساس رويدادهای روزمره، هشدار می داد که اگر روش جامعه بين المللی تغيير نکند، اوضاع در افغانستان وخيم تر خواهد شد.
آقای کرزی گفت بايد جلو هراس افکنان (تروريستها)، از راه ريشه کن کردن منابع حمايت کننده آنها گرفته شود.
حامد کرزی از اين موضوع انتقاد کرد که چرا مبارزه با هراس افکنی، محدود به داخل مرزهای افغانستان شده است.
رييس جمهور افغانستان در حالی اين سخنان را مطرح می کند که خشونتها در ولايات جنوب وجنوب شرق کشور به طور چشمگيری افزايش يافته و تقريبا همه روزه از وقوع در گيربها و کشته شدن افراد در اين مناطق خبر می رسد.
از زمان فروپاشی دولت طالبان در بيش از چهار سال پيش، جامعه بين المللی ميلياردها دلار برای بازسازی افغانستان و سرکوب شورشيان مخالف دولت کمک کرده است.
اما گزارشها از افغانستان حاکی از آن است که طالبان که از حمايت شبکه القاعده برخوردار اند، به تدريج سازمان يافته تر می شوند و بسياری از رهبران آنها هنوز به چنگ نيافتاده اند.
در اين اواخر، طالبان و همپيمانان آنها دست به حملات تبليغاتی نيز زده اند. اخيرا برخی از شبکه های تلويزويونی عرب زبان، نوارهای ويديويی را پخش کردند که در آن برخی از رهبران اين شورشيان از فعاليت های خود سخن می گويند.
به نظر می رسد اين گروهها از اين راه می خواهند قدرت نمايی کنند.
آقای کرزی در واکنش به اين اظهارات، الظواهری را "دشمن مردم افغانستان" خواند و گفت که افغانستان سرانجام او را دستگير و محاکمه خواهد کرد.
آقای کرزی می گويد دولت او آگاه است که ضعف اداره شايدعامل ادامه خشونتها در افغانستان باشد.
اما او خاطر نشان کرد که عواملی اصلی ادامه خشونت و فعاليتهای هراس افکنان و حملات سازمان يافته را بايد در خارج از افغانستان جستجو کرد.
پاکستان؟
حامد کرزی گفت جهان بايد ببيند که هراس افکنان در کجا آموزش می بيننند، کمک مالی را از کجا دريافت می کنند و چه کسانی برای آنان مفکوره (ذهنيت) ايدئولزژيک می دهند و آنان را تشويق می کنند.
مقامات افغان و خود آقای کرزی، بارها دولت پاکستان را به دخالت در امور داخلی کشورشان و حمايت از شورشيان طالبان متهم کرده اند، اتهامی که همواره از سوی دولت پاکستان رد شده است.
اما آقای کرزی اينبار گفت که اين (اظهارات اخير او) لزوما به آن معنا نيست که کشور همسايه پاکستان حامی شورشيان باشد.
ولی گزارشگر بی بی سی در کابل می گويد آقای کرزی نامی از پاکستان نبرد، اما روشن است که سخنان وی متوجه اين کشور است.
دولت 'توان خود را باخته است'
آقای احمدزی می گويد: دولت تا هنوز موفق به ايجاد اتفاق نظر پيرامون يک دستور کاری مشخص برای رسيدگی به چالش های فعلی يا بنا کردن نهادهايی که می توانند نياز به برقراری حکومت قانون، امنيت و توسعه اقتصادی را برآورده کنند، نشده است.
او معتقد است که شبکه های تروريستی نيز از بدبينی موجود در ميان مردم به عنوان فرصتی طلايی استفاده کرده و با جسارت پيش تاخته اند.
خبرنگاربی بی سی در کابل می گويد اظهارات حامد کرزی نشان دهنده نا اميدی او نسبت به وضع وخيم امنيتی در جنوب کشور است و همين او را واداشته است تا اين گونه انتقاد آميز، اما محتاطانه از نقش جامعه بين المللی در زمينه مبارزه با هراس افکنی (تروريسم) صحبت کند.
مردم افغانستان، امسال خونين ترين بهار را دست کم از زمان فروپاشی طالبان پشت سرگذاشتند.
فقط در ماه می امسال نزديک به پانصد نفر در خشونتهايی که به شبه نظاميان طرفدار رژيم سرنگون شده طالبان نسبت داده می شود کشته شدند.
در ماههای اخير، دامنه خشونتها از مناطق جنوب و شرق کشور که به طور سنتی محل فعاليت طالبان بوده فراتر رفته است و علاوه بر غرب و شمال کشور، به کابل پايتخت نيز سرايت کرده است.
برخی از تحليل گران با توجه به افزايش روز افزون حملات شورشيان و متنوع شدن شگردهای عملياتی آنها و با توجه به نا آراميهای خونين روز ۲۹ ماه می گذشته در کابل، بر اين باورند که سخنان آقای کرزی حکايت از آن دارد که وی در موقعيت دشواری قرار گرفته است.