زندگی

 نورانی‌ترین لامپ جهان

 

یك شركت ژاپنی نورانی‌ترین لامپ از نوع دیود با نور سفید (ال ایی دی) را در جهان ساخت.روزنامه نیهون كیزای روز چهارشنبه نوشت لامپ یادشده موسوم به (آی دی ایی سی‌سان شاین) ساخت شركت " آی دی ایی سی" است كه میزان نورافكنی آن در هر یك وات ‪ ۹۵لومن برابر ‪ ۱/۳۵برابر لامپ‌های سفید (ال ایی دی) كنونی اعلام شده است.
لومن واحد علمی اندازه‌گیری میزان روشنایی خارج شده از سرچشمه نور است.دست اندركاران می‌گویند كه هر چند قیمت این لامپ دو برابر لامپ‌های كنونی خواهد بود، اما عمر آن ‪۶/۵برابر و مصرف برق آن هم برابر با دو سوم لامپهای كنونی است.
یك لامپ ‪ ۱۰واتی از این گونه لامپ جدید، می‌تواند روشنایی به اندازه نور لامپ‌های مهتابی كنونی از خود متصاعدكند و ‪ ۴۰هزار ساعت هم عمر داشته‌باشد.از این لامپ جدید قرار است برای روشنایی در ساختمان، خودرو و نورافكنی دستگاههای پزشكی استفاده شود.

  

پایان دوران لامپ برق معمولی

  

مطمئناً لامپ برقی منبع نور در آینده نخواهد بود بلكه ممكن است این منبع نور یك میز، دیوار و یا حتی یك چنگال باشد. یك اختراع تصادفی باعث جهشی جدید در نورافشانی از نوع دیودی (Light Emitting Diode) شده كه به واسطه آن به زودی جایگزینی ارزان تر و بادوام تر برای لامپ های برقی سنتی عرضه خواهد شد. این یافته درخشان به روند رو به رشدی اضافه می شود كه در نهایت باعث منسوخ شدن كشف بزرگ توماس ادیسون می شود. دیودهای نورافشان كه در چراغ های راهنمایی، چراغ قوه و روشنایی ساختمانی استفاده می شوند قابل انعطاف بوده و نسبت به روشنایی سنتی كم هزینه تر هستند.
تصادفی خوشایند
این اختراع زمانی اتفاق افتاد كه «مایكل باورز» دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه واندربیلت مشغول ایجاد نقطه های كوانتومی بسیار كوچك بود. نقطه های كوانتومی بلورهایی هستند كه اندازه آنها فقط چند نانومتر است؛ یعنی كمتر از یك هزارم اندازه موی انسان.این نقطه ها حاوی ۱۰۰ تا هزار الكترون و دسته هایی از انرژی هستند كه به سادگی تحریك می شوند. هر چه این نقطه ها كوچك تر باشند تحریك پذیری آنها بیشتر است. تمام نقطه های موجود در دسته مورد آزمایش «باورز» بسیار كوچك و فقط حاوی ۳۳ یا ۳۴ جفت اتم بودند. زمانی كه نور بر روی نقطه های كوانتومی تابانده می شود و یا در معرض جریان برق قرار می گیرند واكنش نشان داده و از خود نور تولید می كنند. این نور معمولاً رنگی درخشان و شاداب دارد. اما زمانی كه «باورز» پرتویی از لیزر را بر روی دسته نقطه های كوانتومی خود تاباند، چیزی غیرمنتظره اتفاق افتاد. وی می گوید: «وقتی كه یك نور سفید میز را پوشاند تعجب زده شدم. انتظار می رفت نقطه های كوانتومی نوری آبی منتشر كنند اما در عوض تابشی سفید و زیبا ایجاد كردند.» «باورز» و دانشجویی دیگر به این فكر افتادند تا پلی اورتان را به این نقطه ها افزوده و با هم زدن مخلوط كنند. سپس آنها یك لامپ دیودی آبی را با این آمیزه پوشاندند. این لامپ ظاهر جالبی نداشت ولی نوری سفید مشابه لامپ های معمولی تولید می كرد. وسیله جدید نوری گرم و سفید متمایل به زرد تولید می كند كه درخشش آن دو برابر و دوام آن ۵۰ برابر بیشتر از لامپ های استاندارد ۶۰ واتی است.این یافته به طور آن لاین در شماره ۱۸ مورخ ۱۸ اكتبر ( ۲۶ مهر) مجله انجمن شیمی آمریكا منتشر شد.
بهتر از لامپ های معمولی
تا دهه پیش دیودهای نورافشان فقط نور سبز، قرمز و زرد تولید می كردند كه باعث محدودیت كاربرد آنها می شد. سپس دیودهای نورافشان آبی وارد شدند كه با تغییر در آنها نوری سفید با سایه ای آبی ملایم ایجاد می شد.بخش انرژی آمریكا برآورد می كند كه روشنایی دیودی مصرف انرژی جهت روشنایی در این كشور را تا سال ۲۰۲۵ به میزان ۲۹ درصد كاهش می دهد. دیودهای نورافشان گرمای زیادی منتشر نمی كنند كه باعث كاهش مصرف انرژی شده و به سادگی شكسته نمی شوند. دانشمندان دیگر می گویند انتظار می رود دیودهای نورافشان در نهایت جایگزین لامپ های معمولی، فلورسنتی و لامپ های بخار سدیم شوند.اگر روند جدید به سطح تولید تجاری برسد، منبع نور فقط از لامپ های نوپا نخواهد بود. بلكه آمیزه های نقطه های كوانتومی تقریباً بر روی هر چیزی نقاشی می شوند تا با تحریك توسط برق رنگین كمانی از نور شامل رنگ سفید تولید كنند.